DESIGN DATA: Alpha-design, 1 faktor, 3 Gentagelser. Parcelfordeling: alpha. Anlægsparcel minimum 27m2. Høstparcel minimum 27m2. |
Generel behandling:
Kategori | Middel | Omfang | Mgd./ha. | Gprovnr. |
Økologiske præparater | Vanding, mm | Både mark og forsøg | | |
BEHANDLING I VÆKSTPERIODEN: Der anvendes vinasse/patentkali til 1. slæt og hvis KT er under 5 gødes med 50 kg K pr. ha. Gødskningstype, mængde og dato noteres under grundbehandlinger. Vanding noteres under grundbehandlinger med mængde og dato. Med resultaterne fra jordprøven aftales evt. yderligere gødskning med Inger Bertelsen, SEGES.
|
GØDSKNING: Forsøget må ikke gødes med gylle eller andet kvælstofholdig gødning.
|
Forsøgsled og forsøgsbehandlinger:
Faktor 1: Sorter |
Led | Tid | Behandling, mgd./ha *) | Specifikation, mgd./ha *) |
1 | | Hvidkløver | 6 kg Avoca |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
2 | | Hvidkløver | 6 kg Klondike |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
3 | | Hvidkløver | 6 kg Milkanova |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
4 | | Hvidkløver | 6 kg Rivendel |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
5 | | Hvidkløver | 6 kg Ronny |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
6 | | Hvidkløver | 6 kg Pirouette |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
7 | | Hvidkløver | 6 kg Chieftain |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
8 | | Hvidkløver | 6 kg Milagro |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
9 | | Hvidkløver | 6 kg Rabbani |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
10 | | Hvidkløver | 6 kg Silvester |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
11 | | Hvidkløver | 6 kg Pepsi |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
12 | | Hvidkløver | 6 kg W 980101 Buddy |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
13 | | Hvidkløver | 6 kg Riesling |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
14 | | Hvidkløver | 6 kg Iona |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
15 | | Hvidkløver | 6 kg Violin |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
16 | | Hvidkløver | 6 kg W030118 Coolfin |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
17 | | Hvidkløver | 6 kg W030120 |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
18 | | Hvidkløver | 6 kg W 030122 |
Alm.rajgræs | 10 kg Humbi 1 |
*) l/kg pr. ha. svarer til ml/g pr. 10 m2
VEJLEDNING TIL FORSØGSBEHANDLING: Ingen forsøgsbehandlinger i 2017. |
Måletider
Niveau | Måleparameter | Analyse |
P01 | 03-04-2017, Forår ved begyndende vækst |
Forsøg | JB NR vurderet, evt. teksturanalyse indberettes.
| |
Forsøg | JORDPRØVE-UDT. 0 -25 cm til Agrolab(pose). Se tekstafsnit JORDPRØVER. | KT, 0 -25 cm dybde |
MGT, 0 -25 cm dybde |
PT, 0 -25 cm dybde |
RT, 0 -25 cm dybde |
Parcel | SNESKIMMEL % dækning.
| |
Parcel | OVERVINTRING karakter 0-10, 0=alle plant. døde, 10=ingen plant. døde.
| |
Parcel | RAJGRÆS, ALM karakter 0-10, 0=ingen rajgræs, 10=total dækning.
| |
Parcel | HVIDKLØVER karakter 0-10, 0=ingen hvidkløver, 10=total dækning.
| |
P02 | 15-05-2017, Når hvidkløveren er i god vækst. |
Parcel | HVIDKLØVER karakter 0-10, 0=ingen hvidkløver, 10=total dækning.
| |
Parcel | FOTO digital. Tages med digitalkamera (ikke mobiltlf). 1 foto pr. parcel. Se tekstafsnit FOTO DIGITAL. | |
P03 | 22-05-2017, Ved høst af 1. slæt, ca. 25. maj |
led | GRØNMASSEPRØVE til EurofinsAgroTesting. Der udtages en prøve på 2 kg pr. led. Registrering af indsendelsesdato i PcMarkforsøg. | TØRSTOF, % af råvare |
RÅPROTEIN, % i tørstof |
IVOS, % |
RÅASKE, % i tørstof |
SUKKER, % i tørstof |
TRÆSTOF, % i tørstof |
BÆLGPLANTEANDEL, % af tørstof |
GRÆSANDEL, % af tørstof |
NDF, % i tørstof, total |
led | PLANTEPRØVE-UDT. til Koldkærgård. Prøven sendes til Koldkærgård. Se tekstafsnit PLANTEPRØVE. | TØRSTOF, g i rødkløverprøven |
TØRSTOF, g i græsprøven |
TØRSTOF, g i hvidkløverprøven |
Parcel | AFGRØDEHØJDE cm målt med plademåler.
| |
Parcel | PARCELUDBYTTE kg grønt.
| |
Parcel | HVIDKLØVER karakter 0-10, 0=ingen hvidkløver, 10=total dækning.
| |
Parcel | RAJGRÆS, ALM karakter 0-10, 0=ingen rajgræs, 10=total dækning.
| |
Parcel | FOTO digital. Tages med digitalkamera (ikke mobiltlf). 1 foto pr. parcel. Se tekstafsnit FOTO DIGITAL. | |
JORDPRØVER: Jordprøver udtages efter følgende vejledning: Instruktion for udtagning af jordprøver
Husk at markere indsendelsedato i PcM.
|
FOTO DIGITAL: VEJLEDNING TIL OPTAGELSE AF FOTO:
Alle fotos gemmes lokalt og sendes efter sidste bedømmelse samlet via Dropbox eller USB til Inger Bertelsen, Seges, inb@seges.dk.
Anvend et kamera af god kvalitet, så det er muligt at zoome ind ved gennemsyn af fotos.
Ved fotografering tages billeder af hver parcel for sig. Derefter tages et foto pr. parcel, hvor kameraet holdes ud i strakt arm, og foto tages lige oppe fra. Det er MEGET vigtigt at traktorspor, støvlesnuder, fotografens skygge eller andet ikke kommer med i billedet. De bedste billeder opnås under gode lysforhold med let skydække. Det er vigtigt at alle billeder er med ens lysforhold i det enkelte forsøg. Det er vigitgt med præcis angivelse af foto (led, gentagelse, parcel).
|
PLANTEPRØVE: Til bestemmelse af bælgplante andel udtages der planteprøver i P03 på følgende måde:
I bunken fra Haldruphøsteren udtages minimum 10 håndfulde kløvergræs (repræsentativ) rundt om og ind i stakken og lægges i "lufttætte poser". Normalt svare det til ca. 3 kg, men det vil afhænge af kløvergræssets udvikling. Er afgrødemængden stor, skal der udtages en tilsvarende større prøvemængde end ved en lille mængde.
Prøven skal sendes på køl til Koldkærgård.
|
HØST: Der tages 1 slæt. Tilstræbt tidspunkter for slæt er 25/5. Herefter skal der ikke tages flere forsøgsmæssige slæt og landmanden kan frit anvende marken.
|
MEDFINANSIERING: Projektet har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, (GUDP) under Fødevareministeriet.
|
INDBERETNING: Markens/forsøgets grundoplysninger samt alle optællinger, behandlinger og bedømmelser indberettes løbende til Teknologisk Institut. Alle grundbehandlinger anføres med dosis, middel og dato. Forsøget afsluttes med et notat i PC-markforsøg vedrørende faglig vurdering. Som påmindelse er oprettet en måleparameter FAGLIG VURDERING – her indberettes datoen for notatet.
|
BETALING FOR UDFØRT FORSØGSARBEJDE: Ydes til forsøg, der er gennemført efter planen og indberettet rettidigt med alle de
ønskede oplysninger og bedømmelser.
|
KONTAKTPERSON - ØKOLOGI: Spørgsmål vedr. forsøgsplanen og faglige tilbagemeldinger rettes til Chefkonsulent Inger Bertelsen: 87 40 54 53 / 40 34 21 71 eller på mail:
inb@seges.dk |
|