Nordic Field Trial System Version: 1.1.8269.23206
010501717 Storparcelforsøg med hybrider og linjesorter i vinterbyg, vinterhvede og hybridrug Til Oversigt
 

SEGES
Agro Food Park 15
8200
Aarhus N
Forsøgsplanen er sidst opdateret d. 19-08-2016
Fordelingsdato: 24-08-2016
Planansvarlig: Andrea Schiemann
Telefon: /+4572203384
Email: ANSC@teknologisk.dk


FORMÅL: At sammenligne brutto og nettoudbytte af hybridvinterbyg, liniebyg, vinterhvede og hybridrug.

BAGGRUND: På sandet jord dyrkes 2. års vinterhvede ofte med skuffende resultater. Alternativer til 2. års hveden, er først og fremmest hybrider og liniesorter af vinterbyg, og hybridrug. I disse forsøg sammenlignes de forskellige alternativer i store parceller dyrket efter landmandspraksis.

FORSØGSBETINGELSER:
  • Forfrugt vinterhvede.
  • Forsøget sås i perioden 2. - 10. september. Forsøget skal sås i et optimalt såbed, selvom det indtræffer et par dage før eller efter den angivne periode. Kan forsøget ikke etableres i et optimalt såbed før den 15. september aflyses det.
  • Jordbearbejdning følger ejendommens praksis, hvor forsøget er placeret.

  • ANLÆGSDATA: Høstparcel minimum 1000m2.

    DESIGN DATA: Fuldstændigt blokforsøg, 1 faktor (Randomiseret), 4 Gentagelser. Parcelfordeling: randomiseret. Høstparcel minimum 1000m2.

    Generel behandling:
    KategoriMiddelOmfangMgd./ha.Gprovnr.
    Udsæd og såningSå-dato, hovedafgrødeKun forsøg
    FungiciderOrius 200 EWKun forsøg0,9 l

    GRUNDBEHANDLING: Bladlus og andre skadegørere bekæmpes effektivt. Der bekæmpes bladlus to gange i efteråret. Første gang i 3-4 blad stadiet og igen to uger senere.
    Mangan tilføres efter praksis på stedet, således at manganmangel ikke forekommer.

    BEHANDLING I VÆKSTPERIODEN: Forsøget behandles med forsøgsværtens maskiner, typisk vil forsøgsbehandlingerne falde sammen med behandlingen af forsøgsværtens øvrige arealer med vinterbyg, vinterhvede og vinterrug.

    GØDNING:
    De enkelte arter gødes efter de korrigerede normer på ejendommen. De anvendte gødningsmængder indberettes i PC Markforsøg. Hvis det ikke er muligt at anvende fast gødning i storparcellerne tildeles kvælstofmængden i flydende gødning. P, K, S og Mg tildeles så det ikke er begrænsende for udbyttet. Ved udbringning af flydende gødning skal der være stor opmærksomhed på at undgå svidning. Flydende gødning skal udbringes på tørre planter, og gødningen må ikke udbringes i stærk sollys eller før nattefrost. Der kan evt. bruges en kombination af flydende og fast N-gødning, hvor første tildeling sker med fast gødning i samme mængde til alle led, og først i senere tildelinger differentieres N-mængden mellem arterne i flydende gødning. Endelig strategi aftales med Lars Bonde Eriksen lbe@seges.dk inden foråret.

    SVAMPEBEKÆMPELSE:
    Forsøgsenheden holder tilsyn med sygdomstrykket i forsøget og sørger for at tilpasse svampebehandlingerne, så alle arter og sorter behandles optimalt. Der anvendes samme svampestrategi i begge vinterbygsorter, hvor der tages hensyn til den sort der først viser symptomer med hensyn til timing. Der må påregnes 2 behandlinger.

    VÆKSTREGULERING:
    Der vækstreguleres efter behov i hver sort/art.

    Forsøgsled og forsøgsbehandlinger:
    Faktor 1: Dyrkningsstrategi
    LedTidBehandling, mgd./ha *)Specifikation, mgd./ha *)
    1Stadium 00VinterbygMercurioo
    Hybrid
    2Stadium 00VinterbygKWS Meridian
    3Stadium 00
    Forsøgsværtens sort
    VinterrugHybrid
    4Stadium 00
    Forsøgsværtens sort
    Vinterhvede
    *) l/kg pr. ha. svarer til ml/g pr. 10 m2


    VEJLEDNING TIL FORSØGSBEHANDLING: ETABELERING:
    Etablering skal ske under optimale forhold med forsøgsværtens såmaskine. Der må ikke gåes på kompromis med kvaliteten af såbedet. For hybrider af vinterbyg og rug tilstræbes en sådybde på 3 cm og for vinterhvede 3-4 cm.

    UDSÆDSMÆNGDER:
  • Hybridvinterbyg: Plantetallet tilpasses sådato og lokalitet og aftales endeligt med Syngenta, som beregner graddage for den enkelte lokalitet. Kontaktperson i Syngenta er Morten Lind, Mobil +45 51 48 49 88, E-mail: morten.lind@syngenta.com
  • Vinterbyg: Der sigtes efter at etablere 220 planter pr. m2
  • Hybridvinterrug: Der sigtes efter at etablere 150 planter pr. m2
  • Vinterhvede: Der sigtes efter at etablere 270 planter pr. m2

  • UDSÆD: Hybridvinterbygsorten Mercurioo og vinterbygsorten KWS Meridian leveres af Syngenta direkte til forsøgsværten. I led 3 (hybridvinterrug) og led 4 (vinterhvede) anvendes forsøgsværtens egen sort.

    KEMIKALIER: Svampe- og væksreguleringsmidler skaffes lokalt. Syngenta leverer Moddus Start og Moddus M (og Amistar hvis det ønskes anvendt i forsøget).

    GØDNING: Forsøgsværtens gødning anvendes/skaffes lokalt.

     

    Måletider
    NiveauMåleparameterAnalyse
    P01Ved anlæg
    ForsøgJB NR vurderet, evt. teksturanalyse indberettes.
    En eventuelt foreliggende teksturanalyse indberettes.
     
    P02Stadium 11 - 12, Oktober-november
    ParcelFREMSPIRING karakter 0-10, 0=ingen planter, 10=tæt bestand.
     
    P03Stadium 75, -
    ParcelGULRUST % dækning.
     
    ParcelMELDUG % dækning.
     
    ParcelSEPTORIA % dækning.
     
    ParcelBRUNRUST % dækning.
     
    ParcelHVEDEBLADPLET % dækning.
     
    ParcelLEJESÆD karakter 0-10, 0=helt stående, 10=helt i leje.
     
    ParcelVÆKSTSTADIUM af afgrøde.
     
    P04Stadium 80 - 85, Før høst
    ForsøgFAGLIG VURDERING dato for.
     
    ParcelLEJESÆD karakter 0-10, 0=helt stående, 10=helt i leje.
     
    P05Stadium 90, Ved høst
    ledKERNE/FRØ-PRØVE til Koldkærgård.
    Der udtages en repræsentativ prøve på 250 g fra hver parcel, som sendes til Koldkærgård. Koldkærgård laver analysen på ledprøven. Se tekstafsnit KERNE/-FRØ-PRØVE
    HL-VÆGT, kg
    RENHED, % i råvare
    RÅPROTEIN, % i tørstof
    STIVELSE, % af tørstof
    VAND, % i kerne/frø
    ParcelPARCELUDBYTTE kg kerne/frø (ukorrigeret).
     
    ParcelSPILD hkg/ha.
     
    ParcelSTRÅNEDKNÆKNING %.
     


    HØST:
    Forsøgsparcellerne høstes fri i begge ender, hvorefter de skal høstes med fuldt skår. Høstparcellens bredde og længde skal indberettes som notat. Den høstede mængde vejes på brovægt, vejevogn eller lignende.

    KERNE/FRØ PRØVE: Der udtages ca. 250 g i hver parcel. Hver parcelprøve emballeres lufttæt i en plastpose og mærkes med entydig høstlabel. Parcelprøver sendes til Koldkærgård. Koldkærgård laver ledprøver og bestemmer gluten, renhed, vand, stivelse, råprotein og hl-vægt i alle led.

    SPILD: En præcis opgørelse af spildet er meget vigtig for tolkningen af resultaterne. Derfor er det af stor betydning, at spildet opgøres så præcist som overhovedet muligt, og der bruges den nødvendige tid på arbejdet. Se "Instruktion for opgørelse af spild i forsøg"

    INDBERETNING: Markens/forsøgets grundoplysninger samt alle optællinger, behandlinger og bedømmelser indberettes løbende til Teknologisk Institut. Alle grundbehandlinger anføres med dosis, middel og dato. Forsøget afsluttes med et notat i PC-markforsøg vedrørende faglig vurdering. Som påmindelse er oprettet en måleparameter FAGLIG VURDERING – her indberettes datoen for notatet.

    BETALING FOR UDFØRT FORSØGSARBEJDE: Ydes til forsøg, der er gennemført efter planen og indberettet rettidigt med alle de ønskede oplysninger og bedømmelser.

    KONTAKTPERSON - KORN: Spørgsmål vedr. forsøgsplanen og faglige tilbagemeldinger rettes til Landskonsulent Lars Bonde Eriksen: 87 40 53 66 / 30 92 17 30 eller på mail lbe@seges.dk


    Faresymboler
    MiddelSymbol(er)
    Orius 200 EW GHS07 GHS08 GHS09


    Teknologisk Institut, Agro Food Park 15, DK-8200 Aarhus N. Tlf.: +45 7220 3320 E-mail: landsforsoegene@teknologisk.dk