Nordic Field Trial System Version: 1.1.9020.19547
072072424 Planteklip i efterafgrøder - Efter korn Til Oversigt
 

SEGES
Agro Food Park 15
8200
Aarhus N
Forsøgsplanen er sidst opdateret d. 13-06-2024
Fordelingsdato: 18-06-2024
Planansvarlig: Rikke Jensen
Telefon: 72203393
Email: RJE@teknologisk.dk


FORMÅL: At kvantificere den tilgængelige viden om kulstoflagring i jord, så der effektivt kan implementeres virkemidler til at øge kulstoflagringen i landbrugsjorden.

BAGGRUND: Kulstoflagring i jorden er afgørende for landbrugets mål om klimaneutralitet, da det har potentiale til både at reducere udledninger og optage klimagasser. Den seneste måling af jordens kulstofindhold i Kvadratnettet tyder på, at kulstofinputtet i landbrugsjorden fra 2009 til 2019 stort set er uændret, hvilket peger på uudnyttede potentialer for kulstoflagring. Der eksisterer allerede en betydelig mængde forskningsbaseret viden om, hvilke foranstaltninger, afgrøder og metoder der muligvis kan øge kulstofindholdet i jorden. Dog hæmmes implementeringen på bedrifterne af usikkerhed omkring tiltagenes potentielle virkning. Den faktiske effekt af et virkemiddel afhænger uundgåeligt af flere variabler. Det er afgørende, at disse individuelle tiltag behandles nuanceret, så deres virkninger ses i lyset af den rette reference, f.eks. jordens udgangsindhold af kulstof, forskellige udbytteniveauer, tidligere praksis og tidsrammer – og ikke bare reduceres til ét tal, som det gøres i dag. Efterafgrøder er en af de virkemidler, der undersøges nærmere i dette projekt. Dette gøres via planteklip, hvoraf kulstofindholdet af den overjordiske biomasse kan måles. Disse målinger kan potentielt anvendes som input til en model, udviklet i projektet CatCap, som baseret på satellitbilleder estimerer kvælstofindholdet i efterafgrøder. Modellen kan også estimere biomasse og dermed kulstofindhold, hvilket potentielt kan anvendes som input til C-TOOL-modellen (en simuleringsmodel til kulstoflagring). På baggrund af disse modeller kan lagringseffekten af forskellige virkemidler nuanceres, da langtidseffekten kan prædikeres. I alt tages der 50 planteklip i efteråret, hvoraf der måles biomasse og kulstofindhold i følgende typer efterafgrøder: kvælstoffikserende efterafgrøder, rent græs til slæt samt efterafgrøder efter korn.

FORSØGSBETINGELSER: Landsforsøgsenheden udvælger markerne, og har kontakten med landmændene. Der må gerne udvælges flere marker på samme bedrift, men det tilstræbes at markerne varierer med hensyn til forhistorie. Der gennemføres et planteklip på hver mark Prøverne SKAL udtages i tidsrummet 18. oktober - 2. november.

Hver LFE udtager planteprøver i 8 marker med efterafgrøder efter korn.

Det er vigtigt, at følgende oplysninger indberettes: JB-nr, efterafgrødens sådato og hovedafgrødens høstdato, efterafgrødeart eller -blanding angives samt evt. udsædsmængde (det er ikke nødvendigt at skrive alle arter, hvor det er avancerede blandinger).

ANLÆGSDATA: Forsøget skal ikke afmærkes. Men GPS-koordinat fra midten af det 50x50 meter kvadrat hvor planteprøven udtages skal logges, se afsnit om Planteprøve.


DESIGN DATA: Fuldstændigt blokforsøg, 1 faktor (Randomiseret), 1 Gentagelser. Parcelfordeling: randomiseret. Anlægsparcel minimum 2500m2.

Generel behandling:
KategoriMiddelOmfangMgd./ha.Gprovnr.
Høst og bjærgningHøst-datoBåde mark og forsøg
Udsæd og såningSå-dato, udlæg/e.afg, udlæg/efterafgrødeBåde mark og forsøg
Forsøgsled og forsøgsbehandlinger:
Faktor 1: Efterafgrøde
LedTidBehandling, mgd./ha *)Specifikation, mgd./ha *)
1EfterafgrødeUdsædsmængde
*) l/kg pr. ha. svarer til ml/g pr. 10 m2


VEJLEDNING TIL FORSØGSBEHANDLING: Der er ingen forsøgsbehandlinger i dette forsøg. Forsøgsleddet er oprettet for at kunne opsamle data fra marken.
 

Måletider
NiveauMåleparameterAnalyse
P0118-10-2024, Når vækst af efterafgrøden stopper
ForsøgHØST dato for.
Dato for hovedafgrøden
 
ForsøgJB NR vurderet, evt. teksturanalyse indberettes.
 
ledPLANTEPRØVE-UDT. til AgroLab.
Se tekstafsnit PLANTEPRØVE
N, % i ts (mineralstofanalyse)
TØRSTOF, % i planteprøve
PLANTEMATERIALE MODTAGELSE LAB, kg i planteprøve
KULSTOF, % i tørstof
ledPLANTEMATERIALE (v/ UDTAGNING) kg i planteprøve.
 


PLANTEPRØVE Der skal tages 16 planteklip diagonalt i et kvadrat på ca. 50x50 meter. GPS-koordinater af midten af kvadratet logges og uploads som bilag til et notat i NFTS. Kvadratet vælges i en så ensartet del af marken som muligt. Prøverne kan tages i perioden 18. oktober - 2. november. Vær opmærksom på at tage prøverne inden eventuel nedvisning eller nedmuldning.

Prøveudtagning
  • Der skal bruges handsker ved håndtering af planteprøver.
  • Prøvetagningen gennemføres inden for et område på ca. 50x50 m omkring punktet
  • Afgrøden afklippes med en saks ca. 1 cm over jordoverfladen.
  • Der klippes 16 felter á 0,25 m2 (0,5*0,5 m), - repræsentativt for området.
  • Alle afklippede plantedele inkl. ukrudt skal medtages.

    VIGTIGT
    Når du har taget de 16 klip, samles de til en prøve og vejes samlet. Hvis en stor mængde plantemateriale gør håndteringen besværlig, kan prøven vejes i delprøver og vægten summeres til en samlet vægt. Vægten af den samlede prøve noteres i WebTrialOffice. Der udtages herefter en repræsentativ prøve, mellem 500-1500 g, som sendes til laboratoriet.

    Pakning
  • Prøven emballeres i en plasticpose. Før lukning trykkes luften ud af posen, og den lukkes med en knude.
  • Prøverne mærkes med stregkodelabels.

    Forsendelse
  • Laboratoriet fremgår af følgesedlen
  • Prøverne skal sendes en af de 3 første dage i ugen.
  • Prøverne skal sendes på køl.
  • Planteprøverne sendes til laboratoriet samme dag, de er udtaget. I tilfælde af at det er ikke muligt at sende prøverne samme dag, opbevares de i køleskab til dagen efter.

  • TILFØRT ORGANISK GØDNING DE SIDSTE 5 ÅR: Indberettes i WebtrialOffice, senest 2. november

    TILFØRT ORGANISK GØDNING DE SIDSTE 50 ÅR: Indberettes i WebtrialOffice, senest 2. november.

    HØST: Forsøget høstes ikke forsøgsmæssigt.

    BETALING FOR UDFØRT FORSØGSARBEJDE: Ydes til forsøg, der er gennemført efter planen og indberettet rettidigt med alle de ønskede oplysninger og bedømmelser.
    INDBERETNING: Dato for udtagning af planteprøve og vægt af samlet plantemasse oplyses i WebTrialOffice. Det kan evt. oplyses i et notat, hvis der er meget ukrudt i marken.

    KONTAKTPERSON – GØDSKNING Spørgsmål vedr. forsøgsplanen og faglige tilbagemeldinger rettes til Konsulent Nadja Fuglkjær Bloch : 23 28 50 49 eller på mail: nafb@seges.dk.




    Teknologisk Institut, Agro Food Park 15, DK-8200 Aarhus N. Tlf.: +45 7220 3320 E-mail: landsforsoegene@teknologisk.dk